Gruzja – Kraina wina 7 dni

kolaż wina

 

Znakomitej jakości wina są powodem nieustającej dumy Gruzinów – i mają oni ku temu powód, gdyż najstarsze na świecie wino datowane na 6 tys. lat p.n.e. pochodzi właśnie z terenów dzisiejszej Gruzji. Praca w winnicy, tajniki wyrabiania trunku, wieczorna degustacja – to prosty plan na wyprawę, który z pewnością podbije serca miłośników tego aromatycznego napoju.

Gruzja nie bez przyczyny cieszy się zainteresowaniem i sympatią turystów. Ten kraj to niezwykłe połączenie zapierających dech w piersi krajobrazów, gościnnych ludzi i wspaniałej kultury. Jest to niezwykle malowniczo położony kraj, który znajduje się na styku dwóch kultur. Przeplata się tutaj usilne dążenie do zachodnich standardów z typowo wschodnim podejściem do życia, co w efekcie daje niezwykłą, barwną mozaikę. Choć każdy region Gruzji ma swoją unikatową specyfikę, którą warto poznać, istnieje jedna kraina, która uznawana jest za serce i duszę tego kraju.

Kachetia – czyli kraina winem płynąca. Ciągnące się tam po horyzont pola winorośli zatrzymują się dopiero na monumentalnym paśmie Wielkiego Kaukazu, którego widok na długo pozostaje w pamięci. Dolina ta zapełniona jest malowniczymi winniczkami, w których można nie tylko skosztować i zakupić butelkę przedniego trunku, ale także spędzić kilka dni w komfortowych warunkach, biorąc między innymi udział w tradycyjnym winobraniu.

Kachetia, podobnie jak cała Gruzja, to miejsce, w którym można z przyjemnością spędzić czas w towarzystwie przyjaznych, otwartych na nowe znajomości ludzi. Będąc w regionie nie można odmówić sobie udziału w klasycznej gruzińskiej suprze, a więc pełnej wina, znakomitego jedzenia i śpiewów imprezie. Podczas pobytu w Kachetii skosztujemy delikatnego wina oraz aromatycznej czaczy, nauczymy się wypiekać tradycyjny chleb i na własnej skórze przekonamy się, czym jest duch gruzińskiej gościnności. Poznamy także tajniki produkcji tradycyjnych win z kwewri, które są wytwarzane w niezmienny sposób już od 8 tysięcy lat.

Termin: Termin ustalany na życzenie klienta. Sugerowany okres: wrzesień – październik.

Cena: Cena ustalana indywidualnie dla grup w zależności od standardu oraz programu szczegółowego wyprawy.

CENA ZAWIERA:

  • przejazdy prywatnym, klimatyzowanym samochodem, opłaty drogowe, paliwo, wyżywienie i noclegi kierowcy, transfer z lotniska,
  • gwarancje podstawienia zastępczego busa w razie awarii,
  • noclegi w hotelach oraz agroturystykach,
  • wyżywienie: dwa posiłki dziennie,
  • opiekę polskiego przewodnika.

CENA NIE ZAWIERA:

  • biletu lotniczego,

  • wydatków własnych,

  • ubezpieczenia,

  • dodatkowych posiłków w ciągu dnia.

W PIGUŁCE:

  • Tbilisi – stare miasto, twierdza Narikala, której historia sięga IV w., wodospad, łaźnie siarkowe,

  • Mccheta – pierwsza stolica Gruzji, miejsce proklamacji chrześcijaństwa (337 r.),

  • Kachetia – serce Gruzji i ojczyzna wina, zwiedzanie winnic w dolinie Alazani połączone z degustacją win,

  • Dawid Garea – kompleks monastyrów leżący na stepach przy granicy z Azerbejdżanem,

  • monastyr Bodbe – miejsce pochówku Św. Nino,

  • twierdza Gremi stara stolica Kachetii,

  • Stepantsminda (dawniej Kazbegi) – malowniczo położone miasto pośród gór Wysokiego Kaukazu; przepiękna i majestatyczna góra Prometeusza – Kazbek (Mkinwartsweri),

  • Upliscyche – najstarsze skalne miasto w Gruzji, powstanie osadnictwa w którym datowane jest na drugie tysiąclecie p.n.e.,

  • warsztaty picia czaczy i wyrobu wina.

Program wycieczek ustalany jest pod względem lotów wykonywanych do Tbilisi. Może być on zmodyfikowany dla grup, które chcą lądować na lotnisku w Kutaisi, cena ulegnie jednak wtedy zmianie.

Program wstępny:

Dzień 0:

  • Wylot z Polski.

Dzień 1:

  • Przylot do Tbilisi we wczesnych godzinach porannych, transfer do hotelu,

  • zakwaterowanie w hotelu przy starym mieście w Tbilisi, odpoczynek i śniadanie w hotelu,

  • zwiedzanie okolic Tbilisi – miasta Mccheta, które do V w. n.e. pełniło funkcję stolicy; zwiedzanie legendarnej świątyni Sweti Cchoweli, miejsca koronacji i wiecznego spoczynku władców Gruzji; przejazd do położonego na szczycie wzgórza monastyru Dżwari,

  • lunch w gruzińskiej restauracji nieopodal Mcchety,

  • wieczorne zwiedzanie Tbilisi, spacer po alei Szota Rustaweli, starym mieście; zwiedzanie głównych zabytków stolicy: katedry Sioni oraz bazyliki Anczischati – najstarszego monastyru w Tbilisi; przejazd kolejką na twierdzę Narikala, z której rozpościera się wspaniały widok na miasto; spacer do wodospadu położonego w centrum miasta w dzielnicy łaźni siarkowych,

  • kolacja w znanej gruzińskiej restauracji,

  • powrót do hotelu na nocleg.

Dzień 2:

  • Śniadanie w hotelu,

  • przejazd na wschód do Kachetii – krainy znanej nie tylko z produkcji wina, lecz również z unikalnej średniowiecznej spuścizny – zabytkowych i odrestaurowanych miasteczek, twierdz oraz monastyrów, będących ważnymi ośrodkami religijnymi, z którymi ściśle związana jest historia Gruzji,

  • przejazd na step na południu kraju i zwiedzanie kompleksu skalnych monastyrów Dawid Garedża, założonych w VI w. tuż przy granicy z Azerbejdżanem,

  • przejazd do malowniczo położonej agroturystyki na wieczorną suprę,

  • lunch u zaprzyjaźnionego gospodarza na winnicy,

  • przejazd w kierunku Signagi, zwiedzanie monastyru Bodbe – miejsca pochówku św. Nino, która nawróciła Gruzję na chrześcijaństwo,

  • zwiedzanie Signagi – miasteczka z 2,5-kilometrowym murem obronnym, znanego z najstarszego festiwalu wina w Gruzji,

  • zakwaterowanie i kolacja w formie tradycyjnej gruzińskiej uczty – supry, pełnej lokalnych specjałów, czaczy i domowego wina w prywatnej winnicy / w pensjonacie, nocleg.

Dzień 3/4/5:

  • Śniadania w winnicy / pensjonacie,

  • w programie:

    – winobranie – czyli cały dzień na winnicy spędzony na zwiedzaniu i nauce wyrobu win gruzińską metodą, poczynając od zbioru winogron, poprzez maceracje, fermentację w wielkich glinianych amforach kwewri, aż do rozlewu tego trunku,

    – połączone z degustacją wizyty w znanych na całym świecie winnicach, takich jak Kindzmarauli, Khareba, Numisi, Shumi, czy Schuchmann,

    – degustacja najlepszych gruzińskich koniaków, czaczy, a przede wszystkim – wyśmienitych potraw kuchni gruzińskiej,

    – warsztaty wypieku tradycyjnego gruzińskiego chleba oraz wyrobu czurczcheli, czyli słodkiego przysmaku z orzechów i soku z winogron,

    – zwiedzanie jednych z najważniejszych zabytków kultury gruzińskiej – monasterów Alawerdi, Nekresi, twierdzy Gremi (opcjonalnie),

    – wizyta na lokalnym targowisku w Gurdżaani (opcjonalnie),

    – trekking malowniczą trasą pod wodospady w Parku Narodowym Lagodehi (opcjonalnie),

  • pikniki na łonie natury, ogniska oraz wieczorne supry z tradycyjnym gruzińskim jedzeniem, winem oraz czaczą przy akompaniamencie muzyki i śpiewów.

Dzień 6:

  • Śniadanie w winnicy / pensjonacie,

  • przejazd przełęczą Gombori w kierunku Tbilisi, wyjazd na północ Gruzińską Drogą Wojenną (główny szlak przecinający pasmo Kaukazu i łączący Tbilisi z Rosją) do miasteczka Kazbegi (obecnie Stepantsminda; 1740 m n.p.m.); po drodze postój przy sztucznym zbiorniku wodnym Żinwali oraz zwiedzanie malowniczo położonej twierdzy Ananuri z przełomu XVI i XVII w.,
  • przejazd w stronę zimowego kurortu Gudauri oraz postój na przepięknym punkcie widokowym przed Przełączą Krzyżową (2379 m n.p.m.),

  • przejazd jeepami pod jeden z najpiękniej położonych monastyrów w Gruzji – Tsminda Sameba, który leży na wysokości 2200 m n.p.m. u podnóża góry Kazbek (5033 m n.p.m.),

  • zakwaterowanie w pensjonacie w Kazbegi, czas wolny,

  • kolacja w agroturystyce, nocleg.

Dzień 7:

  • Śniadanie w agroturystyce,

  • przejazd w kierunku Gori – rodzinnego miasta Józefa Stalina,
  • krótki postój przy Muzeum Stalina, obok którego znajduje się dom, w którym urodził się wódz oraz wagon, w którym podróżował,
  • zwiedzanie położonego nieopodal Upliscyche – najstarszego skalnego miasta w Gruzji, powstanie osadnictwa w którym datowane jest na drugie tysiąclecie p.n.e.,

  • przejazd do Tbilisi,

  • przerwa na lunch,

  • zakwaterowanie w hotelu,

  • spacer po starym mieście, czas wolny, możliwość zakupu pamiątek,

  • opcjonalnie wizyta w łaźniach siarkowych,

  • pożegnalna kolacja z połączona z pokazem tradycyjnych gruzińskich tańców,
  • powrót do hotelu na nocleg.

Dzień 8:

  • Transfer na lotnisko w Tbilisi,
  • powrót do Polski.

INFORMACJE DODATKOWE:

Podana oferta jest ofertą przykładową – może ona ulegać modyfikacjom na życzenie klienta po konsultacji.

Program może zostać wzbogacony o dodatkowe wycieczki fakultatywne i oraz różne atrakcję – przykładowo:

  • wycieczka jeepami do kanionu Truso,

  • wycieczka jeepami do Szatili,

  • wyjazd jeepami do Parku Waszlowani,

  • organizacja pokazu lokalnego tańca przy kolacji w Tbilisi,

  • udział miejscowego zespołu podczas Supry w Signagi,

  • pokaz wyrabiania i degustacja lokalnych serów,

  • możliwość organizacji raftingu, paraglidingu, lotów helikopterem, wycieczki konnej i wiele innych.

Standard noclegów jest do uzgodnienia na życzenie klienta. Oferujemy zakwaterowanie w sprawdzonych hotelach i gospodarstwach agroturystycznych o różnym standardzie, z którymi współpracujemy od lat.

……………


……………

Zapytaj o szczegóły oferty:

Winobranie
Sending

Komentowanie jest wyłączone