W Gruzji zetkniemy się z najszczerszą i najprawdziwszą gruzińską gościnnością, niekończącymi się ucztami oraz niezwykłą dumą mieszkańców ze swojego kraju. Nasi gruzińscy przyjaciele podczas supr wygłaszają mnóstwo toastów, które poświęcają przyjaciołom, bliskim, nowo poznanym osobom, ale także pięknu swej ojczyzny i miłość do niej. Intensywne w smaku i zapachu przyprawy, wyrafinowane dania i kolorowe barwy działają na zmysły i wyobraźnię. Można śmiało powiedzieć, że kuchnia gruzińska konkuruje z najlepszymi i najpopularniejszymi kuchniami świata. Niesamowite bogactwo smaku i aromatu zawdzięcza ona przede wszystkim łagodnemu klimatowi, gdzie w ciepłym słońcu dojrzewają soczyste pomidory, ogórki, winogrona, arbuzy, melony, dorodne bakłażany i zioła.
Podróże kulinarne nie obejdą się bez alkoholu. Nieodzownym elementem każdej biesiady jest wino. A jak ono powstaje? Dlaczego jest tak niezwykłe? Czym różni się proces produkcji europejskiego wina od kaukaskiego? Oferujemy Wam niepowtarzalną okazję do poznania od podszewki unikalnego procesu tworzenia tradycyjnych gruzińskich win, fermentowanych w wielkich glinianych amforach kwewri, która jest metodą najstarszą na świecie. I nie ma miejsca lepszego od Gruzji do zgłębienia tajników tego procesu, gdyż najstarsze na świecie wino, datowane na 6 tys. lat p.n.e. pochodzi właśnie z terenów dzisiejszej Gruzji.
Tradycyjnej supry nie można sobie również wyobrazić bez czaczy – czyli gruzińskiego samogonu produkowanego z wytłoków winogronowych. Najlepsza czacza to oczywiście ta domowej roboty, zawartość alkoholu w której wynosi 50-70%.
Podczas podróży po Gruzji zapewnimy Wam udział w tradycyjnych suprach u zaprzyjaźnionych gospodarzy w agroturystykach bądź winnicach, połączony z warsztatami wypieku w piecu lokalnego chleba czy robienia czurczcheli – łakocia, będącego wizytówką tego kraju. Chętni nauczą się przygotowywać tradycyjne gruzińskie dania (poczynając od chinkali i chaczapuri) pod czujnym okiem i z pomocą najlepszego kucharza, czyli przemiłej gospodyni w zaciszu jej domowej kuchni. Na życzenie zorganizujemy także warsztaty wypieku w piecu tradycyjnego gruzińskiego chleba oraz robieniem czurczcheli – łakocia, będącego wizytówką tego kraju. Zapewniamy także degustacje serów, win, koniaku oraz czaczy w akompaniamencie gruzińskich kapel. Chętnym możemy również zorganizować suprę w restauracji uwieńczoną pokazem tradycyjnych gruzińskich tańców.
Każdy region w Gruzji posiada swoje unikalne specjały oraz miejsca cieszące się aprobatą samych Gruzinów (a jest to najważniejszym wskaźnikiem jakości). My, mieszkając w Gruzji już od lat, doskonale znamy mapę kulinarnych miejsc „must visit”, którą z przyjemnością się podzielimy. A żeby już na wstępie dowiedzieć się więcej o gruzińskiej kuchni, odsyłamy to zakładki „Gruzińska kuchnia – potrawy” (hiperłącze).